Постоянные читатели

пятница, 3 мая 2024 г.

Настоянка та інше квітів бузку



Настоянка з квіток бузку має протизапальний і дезінфікувальний ефект.

Переваги настоянки – допомагає за ситуації, коли потрібна потогінна, сечогінна, ранозагоювальна, відхаркувальна, протизапальна, протисудомна сила ліків.
Застосування настоянки бузку

Настоянку застосовують у разі:
ревматизму,
артриту,
подагри,
цукрового діабету,
малярії,
запальних захворюваннях нирок, суглобів,
виявленні каменів і піску в ниркових мисках,
у разі проблем у верхніх дихальних шляхах.

Не є лікарським засобом. Перед вживанням проконсультуватися з лікарем.
Я роблю сироп квітів бузку холодним, без пастеризації. Зібрані квіти складаю в миску (якщо знайдеться листочок, то він не шкодить), заливаю 40%-ною горілкою, ставлю в банку, а через дві години засипаю цукром. Невеликими порціями всипаю цукор. Після кожного додавання цукру струшую банку і перевіряю, чи всі квіти злегка покриті цукром. Після двох-трьох порцій цукру, коли квіти покриються цукром, розминаю їх і заливаю медом приблизно на 2 см. Банку загортаю в чорну тканину і ставлю на сонячне підвіконня. Квіти в нагрітій сонцем банці швидко пускають сік, швидко розчиняються мед і цукор. Через кілька днів ароматний, жовтий сироп розливаю по банках і ховаю в темне місце в коморі.

Сироп має жовтий колір, приємний запах і смак. Квіти буріють відразу після збризкування спиртом.

Після зливання сиропу шкода було викидати просочені цукром і медом квіти.
Складаю в каструлю, заливаю холодною водою і ставлю на плиту. Нагріла приблизно до 70 градусів, процідила, остудила, розлила по пляшках (на 3/4 ємності), додала 40% спирту, щоб було повно), може горілки. Після місяця витримки настав час дегустації.
Настоянка була темна, бурштинового кольору і мала дуже виразний смак (не можу ні з чим порівняти).
Це була одна з найкращих настоянок, які я пробувала. Про пиття не йшлося, бажаючих скуштувати було надто багато.
Неважливо, скоро новий сезон. Набутий досвід буду використовувати наступного року. .
Для вмивання шкіри використовую бузок тонка. Дуже благотворно впливає на шкіру при розацеа, себореї, змінах кольору, при зниженій еластичності шкіри, а також використовується як компрес при екземі та виразках, як засіб, що підтримує регенерацію, як антисептик.

Я також використовую його як компреси на очі при кон’юнктивіті та втомі.

Масло бузку для крему .

Я залила ріпакову олію холодного віджиму і поставила банку приблизно на 15 хвилин у каструлю з нагрітою до 50 градусів водою. Масло стало фіолетовим. Аромат важко описати, але він дуже приємний і насичений. Через тиждень я проціджую масло в чисту банку і ставлю банку в холодильник.



Настій листя, квітів і гілок


1 столова ложка на склянку окропу;
пити по 1 склянці 2-4 рази на день


Відвар кори


1 столова ложка на склянку води, варити 8-10 хвилин, відставити на 30 хвилин, процідити.
Пити по 100 мл відвару до 4 разів на день.
Використовувати для полоскань, зрошень, обмивань, компресів;
Для кращих результатів препарати слід застосовувати зовнішньо і внутрішньо одночасно.

Водні та водно-спиртові витяжки з кори та гілок бузку можуть чинити захисну дію на паренхіму печінки, значно посилювати жовчовиділення.


Внутрішня дія: виразно потогінний і жарознижуючий, протизапальний, протиревматичний, протимікробний, «кровоочисний», сечогінний; натщесерце концентровані екстракти: глистогінний (протипаразитарний), фунгістатичний в травному тракті. Підвищує імунітет організму. Містить антибактеріальні та противірусні фітонциди. Добре діє як протизапальний засіб для горла при інфекціях верхніх дихальних шляхів (протикашльовий і очисний засіб).
Зовнішньо для промивання очей, шкіри, для клізм, для зрошення статевих органів, для компресів; для полоскання ротової порожнини: запалення, ексудати, дріжджові інфекції слизових оболонок; важко загоюються виразки і лишай.
Показання: запалення слизової оболонки порожнини рота та горла, схильність до кандидозу (кандидозні інфекції, афти), запалення гортані та бронхів, кон'юнктивіт та запалення повік, пародонтоз; шлунково-кишковий катар; виразковий коліт, синдром подразненого кишечника, геморой; паразитарні захворювання (допоміжні), дезінтоксикаційні процедури, ревматичні захворювання, зниження стійкості до інфекцій; виділення з піхви; простудні та інфекційні захворювання. Запалення, інфекції, в тому числі Candida, сечовивідних і статевих шляхів.
У косметиці: для обмивання шкіри при розацеа, себореї, змінах кольору, при зниженій еластичності шкіри, також для компресів при прищах і виразках, як засіб регенерації, антисептик. Для компресів на очі при кон'юнктивітах, втомі, «мішках і темних колах під очима».

Комментариев нет:

Отправить комментарий

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

widgets