Постоянные читатели

четверг, 9 мая 2024 г.

Рецепти трав'яних чаїв для зміцнення здоров'я

Інгредієнти для трав'яного чаю

Для приготування трав'яних чаїв найчастіше використовують сушені або ферментовані листя корисних трав. Однак до складу напоїв можна включати не тільки трав'янисту частину. Прекрасно доповнять смак і користь напою різні ягоди і фрукти, коріння, кора і квіти корисних рослин.

У трав'яних чаях часто використовують:ягоди шипшини;
ягоди малини;
чебрець ;
листя смородини;
мелісу;
різні види м'яти;
деревій;
мати-й-мачуху;
материнку ;
Іван чай;
квітки липи;
звіробій;
подорожник;
листя вишні та ін.

Для кожного компонента існують свої протипоказання, тому важливо враховувати їх при складанні сумішей. Наприклад, звіробій, кропиву і чистотіл не можна пити при вагітності. А багато трави протипоказаний в ранньому дитячому віці через ризик алергічних реакцій.

Висушену сировину слід зберігати виключно в сухих, провітрюваних приміщеннях. Найкраще укласти трави з тканинні або паперові мішечки, або закупорить в скляні банки. Інгредієнти можна зберігати окремо або попередньо змішавши за різними рецептами.
Рецепти корисних трав'яних чаїв

Приготовлені за рецептами корисні трав'яні напої будуть корисні дорослим і дітям. Любителям солодкого чаю краще замінити цукор медом: так відвар буде ще корисніше і ароматніше.

Вітамінні трав'яні чаї - чудова альтернатива будь-якому іншому гарячому напою. Від збору, який ви придбаєте, буде залежати користь для тієї чи іншої частини тіла, а також конкретного органу. У будь-якому випадку, трав'яні чаї - це безперечний must have будь-якої людини.
Що входить у трав'яний чай - види та властивості
Трав'яні чаї поділяються на кілька категорій, залежно від ефекту. Склад відрізняється з цієї причини:

Для схуднення - імбир, каркаде, шипшина, ожина, кропива та натуральний зелений чай. Жодної "чарівної таблетки", звичайно, не буде, але компоненти у складі чаю допоможуть прискорити метаболізм і швидше розщеплювати жири.
Заспокійливі - м'ята, меліса, валеріана, жасмин, ромашка, лаванда, материнка та чебрець. Трави мають розслаблюючий ефект, сприятливо впливають на нервову систему, покращують сон.
Очищаючі - липа, іван-чай, м'ята, материнка, звіробій, чебрець, малина. Виводять шлаки та токсини, покращують колір та стан шкіри, нормалізують обмін речовин.
Збори із трав також відрізняються за своїм зовнішнім виглядом. Ви можете зустріти трави у чистому вигляді або з додаванням квіток. Часто торговці пропонують чаї, що на 50% складаються з трав, а решта 50% - розсип чайного листя. Цілком унікальні види чаю - це варіанти з прянощами, цедрою, спеціями і навіть горіхами.

Вітамінний чай з ягодами

Трав'яний чай з ягодами відрізняється особливою користю. У ньому зібрані всі найнеобхідніші для організму вітаміни і мінерали, амінокислоти і інші речовини. Напій має протизапальну властивість, допомагає позбутися втоми, неодмінно підніме настрій. Особливо гарний він у період сезонних захворювань: зміцнить імунітет завдяки високому вмісту вітаміну С.

Для приготування знадобляться:1 ст.л. сушених яблук;
1 ст.л. ягід обліпихи;
3-5 ст.л. ягід шипшини;
2 ст.л. листя меліси.

Порядок приготування чаю:Всі компоненти перемішують і заливають окропом - на 1 склянку води близько 1 ст.л. суміші.
Настоювати чай потрібно не менше півгодини, щільно укутавши ємність.

Готовий чай має приємний фруктово-ягідний смак і насичений трав'яний аромат. Пити його можна кожен день замість традиційного напою.
Трав'яний чай з чебрецем

Чебрець відомий своїми антибактеріальними і кровоспинними властивостями, він позбавить від головного болю, приведе в норму нервову систему. Корисний він і при кашлі, оскільки сприяє легкому відходженню мокротиння.

Інгредієнти для трав'яного чаю:2 ст.л. чебрецю ;
1 ст.л. подорожника;
2 ст.л. плодів шипшини;
1 ст.л. м'яти.

Трав'яний чай готують за таким рецептом:Змішують інгредієнти до однорідності.
На склянку окропу додають 1 ст.л. суміші.
Настоювати чай протягом 10-15 хвилин.

Напій підтримає організм в період простудних захворювань, допоможе впоратися з кашлем, приємно заспокоїть хворе горло. Для зігріваючого аромату можна додати дрібку кориці.
Трав'яний чай з м'ятою

М'ята - найпопулярніший інгредієнт трав'яних настоїв. Вона містить ментол - компонент, відомий не тільки освіжаючим властивістю, але і благотворним впливом на нервову, травну, серцево-судинну системи. М'ятні відвари позбавлять від нудоти і втоми, поліпшать апетит, очистять організм від токсичних сполук.

Для м'ятного чаю знадобляться:1 ст.л. м'яти;
1 ст.л. материнки ;
1 ст.л. чебрецю ;
1 ч.л. цедри лимона;
1 ст.л. журавлини.

Всі інгредієнти ретельно перемішують, для отримання склянки чаю досить залити 1 ст.л. суміші окропом і настояти протягом 20 хвилин.

Можна додати до складу чаю і інші інгредієнти, наприклад, ягоди обліпихи і малини, сушені яблука. Напій буде відрізнятися ягідним ароматом і особливою користю.
Трав'яний чай з мелісою

Мелісса в складі чаю має заспокійливу властивість. Хороша вона і проти вірусів завдяки своєму складу ефірного масла. Відвар меліси допоможе зміцнити серце, приведе в норму нервову систему.

Для приготування чаю з меліси знадобляться:1 ст.л. меліси;
1 ст.л. квіток ромашки;
1 ст.л. листя суниці;
1 ст.л. ягід суниці або шипшини.

Всі компоненти перемішують, заливають 0,7 л окропу і дають настоятися не менше 10 хвилин.

Трав'яний чай з мелісою дуже корисний перед сном: він позбавить від безсоння і нервозов, особливо в поєднанні з медом. Однак не слід пити відвар при зниженому тиску або ниркової недостатності, щоб не завдати організму шкоди.
Трав'яний чай з кипреєм

Іван-чай - прекрасна основа для будь-яких трав'яних напоїв. Він має приємний смак з фруктовими нотками. Він містить безліч вітамінів, мінералів і амінокислот. Тому регулярне вживання іван-чаю неодмінно позитивно позначиться на здоров'ї.

Інгредієнти для смачного і корисного чаю:2 ст.л. іван-чаю;
1 ст.л. пелюсток волошки;
1 ст.л. листя малини;
1 ст.л. листя смородини;
1 ст.л. глоду.

На склянку води достатньо 1-2 столових ложок суміші. Заварюють напій не менше 15 хвилин. Він має очищувальні властивістю, виводить токсини і холестерин з організму. Крім того, він допоможе зняти набряки, має сечогінний ефект.
Трав'яний чай з липою

Квітки липи в складі чаю славляться своїм медовим ароматом і рядом корисних властивостей. Трав'яний напій допоможе перемогти вірусні захворювання, зміцнить імунітет. Він знімає набряки і запалення, усуває нервозності і депресивні стани.

Інгредієнти для липового чаю:2 ст.л. липового цвіту;
1 ст.л. плодів шипшини;
1 ст.л. квіток ромашки;
1 ст.л. ягід чорниці.

Перемішані інгредієнти змішують і використовують для приготування трав'яного чаю. Настоюють їх протягом 10-15 хвилин. Підвищити користь напою допоможе мед і квіти мальви.

Трав'яний чай - рецепти

Вітамінний з шипшиною та малиноюподрібнені плоди шипшини – 1 ст.л;
ягоди малини або чорної смородини – 1 ст.л;
листя кропиви – 1 ст.л;
вода - 250 мл;
цукор чи мед за смаком.

Підготовлену суміш засипати в чайник, залити окропом некрутим. Накрити кришкою або блюдцем, наполягати 30 хвилин, а потім за бажанням додати мед або цукор.

Трав'яний чай з обліпихоюягоди обліпихи – 1 ст.л;
подрібнені плоди шипшини – 4 ст.л;
сухі яблука – 1 ст.л;
ягоди калини – 3 ст.л;
листя меліси – 2 ст.л;
вода - 2 л.

Змішати всі інгредієнти чаю, залити окропом і наполягати 1.5-2 години. Можна використовувати термос, щоб чай не охолонув. Пити трав'яний чай у натуральному вигляді або з медом.

Ромашковий чай із цедроюсушеная ромашка - 1 ст.л;
сушена м'ята – 0.5 ст.л;
сушені бутони чайної троянди – 2 ч.л;
цедра апельсина - 1 ч.л.

Всі трави змішати, висипати цедру і злегка розім'яти суміш руками, щоб із апельсинових кірок вийшов сік. Пересипати в герметичну ємність, щільно закрити та почекати 1-2 тижні. При заварюванні заливати окропом і наполягати 10 хвилин (на 1 чашку потрібно 1-2 ч.л. суміші).

Лікувальний трав'яний чайсушений подорожник – 20 гр;
сушені квітки липи – 20 гр;
сушена календула – 20 гр;
сушеная бузина - 20 гр;
сушеная ромашка - 20 гр.

Всі інгредієнти перемішати і зберігати в жерстяній банці. При заварюванні дотримуватись пропорції: на 1.5 л. води потрібно 3-4 ст.л суміші. Наполягати 15-20 хвилин і пити теплим.Трав'яні чаї - не тільки смачна, а й корисна заміна традиційному чайному напою. Відвари можна складати самостійно, підбираючи інгредієнти на свій смак. Сировину для чаю можна зібрати на власній ділянці, якщо посадити рослини насінням або розсадою.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

widgets