
Для приготування трав'яних чаїв найчастіше використовують сушені або ферментовані листя корисних трав. Однак до складу напоїв можна включати не тільки трав'янисту частину. Прекрасно доповнять смак і користь напою різні ягоди і фрукти, коріння, кора і квіти корисних рослин.
У трав'яних чаях часто використовують:ягоди шипшини;
ягоди малини;
чебрець ;
листя смородини;
мелісу;
різні види м'яти;
деревій;
мати-й-мачуху;
материнку ;
Іван чай;
квітки липи;
звіробій;
подорожник;
листя вишні та ін.
Для кожного компонента існують свої протипоказання, тому важливо враховувати їх при складанні сумішей. Наприклад, звіробій, кропиву і чистотіл не можна пити при вагітності. А багато трави протипоказаний в ранньому дитячому віці через ризик алергічних реакцій.
Висушену сировину слід зберігати виключно в сухих, провітрюваних приміщеннях. Найкраще укласти трави з тканинні або паперові мішечки, або закупорить в скляні банки. Інгредієнти можна зберігати окремо або попередньо змішавши за різними рецептами.
Рецепти корисних трав'яних чаїв
Приготовлені за рецептами корисні трав'яні напої будуть корисні дорослим і дітям. Любителям солодкого чаю краще замінити цукор медом: так відвар буде ще корисніше і ароматніше.
Вітамінні трав'яні чаї - чудова альтернатива будь-якому іншому гарячому напою. Від збору, який ви придбаєте, буде залежати користь для тієї чи іншої частини тіла, а також конкретного органу. У будь-якому випадку, трав'яні чаї - це безперечний must have будь-якої людини.
Що входить у трав'яний чай - види та властивості
Трав'яні чаї поділяються на кілька категорій, залежно від ефекту. Склад відрізняється з цієї причини:
Для схуднення - імбир, каркаде, шипшина, ожина, кропива та натуральний зелений чай. Жодної "чарівної таблетки", звичайно, не буде, але компоненти у складі чаю допоможуть прискорити метаболізм і швидше розщеплювати жири.
Заспокійливі - м'ята, меліса, валеріана, жасмин, ромашка, лаванда, материнка та чебрець. Трави мають розслаблюючий ефект, сприятливо впливають на нервову систему, покращують сон.
Очищаючі - липа, іван-чай, м'ята, материнка, звіробій, чебрець, малина. Виводять шлаки та токсини, покращують колір та стан шкіри, нормалізують обмін речовин.
Збори із трав також відрізняються за своїм зовнішнім виглядом. Ви можете зустріти трави у чистому вигляді або з додаванням квіток. Часто торговці пропонують чаї, що на 50% складаються з трав, а решта 50% - розсип чайного листя. Цілком унікальні види чаю - це варіанти з прянощами, цедрою, спеціями і навіть горіхами.
Трав'яний чай з ягодами відрізняється особливою користю. У ньому зібрані всі найнеобхідніші для організму вітаміни і мінерали, амінокислоти і інші речовини. Напій має протизапальну властивість, допомагає позбутися втоми, неодмінно підніме настрій. Особливо гарний він у період сезонних захворювань: зміцнить імунітет завдяки високому вмісту вітаміну С.
Для приготування знадобляться:1 ст.л. сушених яблук;
1 ст.л. ягід обліпихи;
3-5 ст.л. ягід шипшини;
2 ст.л. листя меліси.
Порядок приготування чаю:Всі компоненти перемішують і заливають окропом - на 1 склянку води близько 1 ст.л. суміші.
Настоювати чай потрібно не менше півгодини, щільно укутавши ємність.

Готовий чай має приємний фруктово-ягідний смак і насичений трав'яний аромат. Пити його можна кожен день замість традиційного напою.
Трав'яний чай з чебрецем
Чебрець відомий своїми антибактеріальними і кровоспинними властивостями, він позбавить від головного болю, приведе в норму нервову систему. Корисний він і при кашлі, оскільки сприяє легкому відходженню мокротиння.
Інгредієнти для трав'яного чаю:2 ст.л. чебрецю ;
1 ст.л. подорожника;
2 ст.л. плодів шипшини;
1 ст.л. м'яти.
Трав'яний чай готують за таким рецептом:Змішують інгредієнти до однорідності.
На склянку окропу додають 1 ст.л. суміші.
Настоювати чай протягом 10-15 хвилин.

Напій підтримає організм в період простудних захворювань, допоможе впоратися з кашлем, приємно заспокоїть хворе горло. Для зігріваючого аромату можна додати дрібку кориці.
Трав'яний чай з м'ятою
М'ята - найпопулярніший інгредієнт трав'яних настоїв. Вона містить ментол - компонент, відомий не тільки освіжаючим властивістю, але і благотворним впливом на нервову, травну, серцево-судинну системи. М'ятні відвари позбавлять від нудоти і втоми, поліпшать апетит, очистять організм від токсичних сполук.
Для м'ятного чаю знадобляться:1 ст.л. м'яти;
1 ст.л. материнки ;
1 ст.л. чебрецю ;
1 ч.л. цедри лимона;
1 ст.л. журавлини.
Всі інгредієнти ретельно перемішують, для отримання склянки чаю досить залити 1 ст.л. суміші окропом і настояти протягом 20 хвилин.

Можна додати до складу чаю і інші інгредієнти, наприклад, ягоди обліпихи і малини, сушені яблука. Напій буде відрізнятися ягідним ароматом і особливою користю.
Трав'яний чай з мелісою
Мелісса в складі чаю має заспокійливу властивість. Хороша вона і проти вірусів завдяки своєму складу ефірного масла. Відвар меліси допоможе зміцнити серце, приведе в норму нервову систему.
Для приготування чаю з меліси знадобляться:1 ст.л. меліси;
1 ст.л. квіток ромашки;
1 ст.л. листя суниці;
1 ст.л. ягід суниці або шипшини.
Всі компоненти перемішують, заливають 0,7 л окропу і дають настоятися не менше 10 хвилин.
Трав'яний чай з мелісою дуже корисний перед сном: він позбавить від безсоння і нервозов, особливо в поєднанні з медом. Однак не слід пити відвар при зниженому тиску або ниркової недостатності, щоб не завдати організму шкоди.
Трав'яний чай з кипреєм

Іван-чай - прекрасна основа для будь-яких трав'яних напоїв. Він має приємний смак з фруктовими нотками. Він містить безліч вітамінів, мінералів і амінокислот. Тому регулярне вживання іван-чаю неодмінно позитивно позначиться на здоров'ї.
Інгредієнти для смачного і корисного чаю:2 ст.л. іван-чаю;
1 ст.л. пелюсток волошки;
1 ст.л. листя малини;
1 ст.л. листя смородини;
1 ст.л. глоду.
На склянку води достатньо 1-2 столових ложок суміші. Заварюють напій не менше 15 хвилин. Він має очищувальні властивістю, виводить токсини і холестерин з організму. Крім того, він допоможе зняти набряки, має сечогінний ефект.
Трав'яний чай з липою
Квітки липи в складі чаю славляться своїм медовим ароматом і рядом корисних властивостей. Трав'яний напій допоможе перемогти вірусні захворювання, зміцнить імунітет. Він знімає набряки і запалення, усуває нервозності і депресивні стани.

Інгредієнти для липового чаю:2 ст.л. липового цвіту;
1 ст.л. плодів шипшини;
1 ст.л. квіток ромашки;
1 ст.л. ягід чорниці.
Перемішані інгредієнти змішують і використовують для приготування трав'яного чаю. Настоюють їх протягом 10-15 хвилин. Підвищити користь напою допоможе мед і квіти мальви.
Трав'яний чай - рецепти
Вітамінний з шипшиною та малиноюподрібнені плоди шипшини – 1 ст.л;
ягоди малини або чорної смородини – 1 ст.л;
листя кропиви – 1 ст.л;
вода - 250 мл;
цукор чи мед за смаком.
Підготовлену суміш засипати в чайник, залити окропом некрутим. Накрити кришкою або блюдцем, наполягати 30 хвилин, а потім за бажанням додати мед або цукор.
Трав'яний чай з обліпихоюягоди обліпихи – 1 ст.л;
подрібнені плоди шипшини – 4 ст.л;
сухі яблука – 1 ст.л;
ягоди калини – 3 ст.л;
листя меліси – 2 ст.л;
вода - 2 л.
Змішати всі інгредієнти чаю, залити окропом і наполягати 1.5-2 години. Можна використовувати термос, щоб чай не охолонув. Пити трав'яний чай у натуральному вигляді або з медом.
Ромашковий чай із цедроюсушеная ромашка - 1 ст.л;
сушена м'ята – 0.5 ст.л;
сушені бутони чайної троянди – 2 ч.л;
цедра апельсина - 1 ч.л.
Всі трави змішати, висипати цедру і злегка розім'яти суміш руками, щоб із апельсинових кірок вийшов сік. Пересипати в герметичну ємність, щільно закрити та почекати 1-2 тижні. При заварюванні заливати окропом і наполягати 10 хвилин (на 1 чашку потрібно 1-2 ч.л. суміші).
Лікувальний трав'яний чайсушений подорожник – 20 гр;
сушені квітки липи – 20 гр;
сушена календула – 20 гр;
сушеная бузина - 20 гр;
сушеная ромашка - 20 гр.
Всі інгредієнти перемішати і зберігати в жерстяній банці. При заварюванні дотримуватись пропорції: на 1.5 л. води потрібно 3-4 ст.л суміші. Наполягати 15-20 хвилин і пити теплим.Трав'яні чаї - не тільки смачна, а й корисна заміна традиційному чайному напою. Відвари можна складати самостійно, підбираючи інгредієнти на свій смак. Сировину для чаю можна зібрати на власній ділянці, якщо посадити рослини насінням або розсадою.
Комментариев нет:
Отправить комментарий